Suomessa erittäin laajasti käytössä olevan Windows Server 2003:n tuki päättyy 14.7.2015. Merkittävien tietoturvauhkien ja työlään päivitysprojektin takia toimeen kannattaa tarttua saman tien. 

– Kun Microsoftin tuki päättyy, käyttöjärjestelmään ei tule minkäänlaisia sovelluksiin tai tietoturvaan liittyviä päivityksiä. Järjestelmä rapistuu pikkuhiljaa, eikä uusia tietoturva-aukkoja paikata, varoittaa tuotemarkkinointipäällikkö Arto Kähönen Dell Oy:stä.

Esimerkiksi Visaa tai Master Cardia käyttäville yrityksille tulee lopulta ongelmia compliance-auditin kanssa. WS2003 ei tuen päätyttyä läpäise enää vaatimuksia, joita luottokorttiorganisaatiot edellyttävät.

Printcomin asiantuntijat auttavat

Kähönen ei suosittele WS2003:n eristämistä verkkoyhteyksistä tai palvelimen siirtämistä virtualisoituun ympäristöön. Järjestelmän tekohengittäminen vaatii turhia ponnisteluja ja resursseja IT-henkilöiltä.

– Vippaskonstit ja kiertotiet eivät lopulta auta. Sovellusten käytettävyys huononee ja päivitysten loppuessa käyttöjärjestelmä alkaa hajota. Suosittelen istumaan alas Printcomin ammattilaisten kanssa järkevän suunnitelman tekemiseksi. 

Toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä heti, jotta päivitys ehditään tehdä ennen kuin tuki päättyy. Pohdittavia asioita on monta: mitä sovelluksia alustoilla on, mitkä voidaan poistaa käytöstä tai päivittää uuteen käyttöjärjestelmään. 

– Kannattaa myös miettiä, tehdäänkö päivitys manuaalisesti vai automatisoidulla migraatiotyökalulla ja otetaanko mahdollisesti käyttöön pilvipalvelut perinteisen serverin sijaan, Kähönen muistuttaa.

Windows Server 2012 R2 on hyvä vaihtoehto

Looginen vaihtoehto WS2003 käyttäjille on WS2012, jossa palvelinvirtualisointi on sisäänrakennettuna ominaisuutena. Näin vanhat palvelimet voidaan myös virtualisoida.

Koska 2012-serveri vaatii 64-bittiset prosessorit, myös palvelimen päivittäminen tulee ajankohtaiseksi. 

– Uusi palvelinalusta kannattaa rakentaa niin, etteivät kaikki munat ole samassa korissa. Kun virtualisointialustassa on vähintään pari-kolme palvelinta, saadaan vikasietoinen alusta. 

Ensin kannattaa tarkistaa, ovatko nyt käytössä olevat sovellukset tuettuja WS2012:ssa. Sovellukset kannattaa myös testata, että ne toimivat uudessa ympäristössä oikealla tavalla. Samalla kannattaa miettiä arkkitehtuuria – mitä asioita voidaan kehittää ja mitä epäjohdonmukaisuuksia siivota pois.

– Printcomin asiantuntijat toimivat yhdessä Dellin kanssa etsiäkseen yrityksellesi parhaan mahdollisen ratkaisun, muistuttaa Kähönen.

 

Dell (NASDAQ: DELL) kuuntelee asiakkaitaan ja toimittaa heille innovatiivisia teknologioita ja palveluita, jotka antavat voimaa tehdä enemmän. www.dell.fi